Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

ÉLETRAJZ

Gyermekkor
Michael Jackson 1958. augusztus 29-én született Indiana állam Gary városában. Kilenc gyermek közül a hetedikként látta meg a napvilágot. Elötte született Maureen, Jackie, Tito, Jermaine, LaToya és Marlon, utána pedig Randy és Janet. Édesapjuk, Joe Arkansasból származott, míg édesanyjuk Katherine Scruse Alabamában született.

A család akkoriban szinte napról-napra élt, Joe acélmunkásként dolgozott, és Katherine sem keresett jól, mint az egyik helyi áruház eladója. Ezzel ellentétben otthon mindig jó volt a hangulat, a család sokat zenélt, s a kis Michaelt is mindig esti éneklés mellett altatták el.

A legendák szerint Joe egyik nap rajtakapta a gyerekeket, amint éppen a hangszereivel játszanak. Joe a barátaiból álló csapatot, a "The Falcons"-t vezette, és nem szerette volna, ha a gyerekek tönreteszik a drága eszközöket. Azon a napon viszont egyenesen ráparancsolt gyermekeire: ha egyszer már elővették a hangszereket, akkor mutassák is meg, hogy mit tudnak! Ő maga lepődött meg a legjobban, amikor saját gyermekeiben az ösztönös tehetség jeleit látta meg. Ekkor vette a fejébe, hogy sztárt farag a kölykökbol, kerüljön az bármibe is. Semmilyen eszköztől nem riadt vissza, állítólag gyakran néhány pofonnal marasztalta a gyerekeket a próbákon.

Jackson 5
1963-tól tudunk arról, hogy a család folyamatosan próbált betörni a zenei életbe, először "The Jackson Family" néven, késöbb pedig az 5 testvér (Michael, Jackie, Tito, Marlon és Jermaine) "Jackson 5" néven.

A sztárrá válás rögös útja eleinte véget nem érő próbákról szólt. Majd több sikeresen lezajlott tehetségkutató verseny után a környék nagyobb városainak klubjaiban léptek fel. Első lemezszerződésüket egy helyi kiadótól, a Steeltown Recordstól kapták 1968-ban, ahol végre bakelitlemezen is megjelenhetett a csapat első dala, a "Big Boy".

Az igazi szerencse 1969-ben érte a csapatot, amikor a Motown, Amerika akkori legnagyobb "fekete" lemezkiadójának egyik embere felfigyelt a kis családi vállalkozásra. Természetesen egyből szerződtették az akkorra már szinte profivá érett gyerekeket, s a továbbiakban, mint a Motown első számú sztárjait szerepeltették őket. Michael ekkor mindössze 11 éves volt.

Az átütő sikert az 1970-ben megjelent "ABC" című album jelentette, amely Diana Ross segítségével egy csapásra a nagy sztárok közé emelte a Jackson 5-ot. Több híres műsorban szerepeltek, saját szombat reggeli rajzfilmjük lett a TV-ben, sikeresebbnél-sikeresebb koncerteket tartottak, s lassan egész Amerika a Jacksonoktól zengett.

Mindez együtt járt a sztárság elviselésével, az állandó elzártsággal, a rajongók eszement támadásaival is, amit Michael minden testvérnél nehezebben viselt. Zárkózott lett, interjút szinte soha nem adott, a nyílvánosság elől a munkába menekült. Ezek a gyerekkori élmények egy életre meghatározták Michael személyiségét.

A gyerekek már ekkor tagjai voltak a "halhatatlan szórakoztatók nagy közösségének", gyakran léptek fel Elvis Presleyvel és Sammy Davis Jr.-al egy műsorban, a közelükben lakott Fred Astaire és Frank Sinatra is. Az újabb nagy sikerű lemezek után első tengerentúli koncertjük alkalmával hatalmas tömegek özönlöttek a koncerthelyszínekre, a Jackson 5 megdöntötte a Beatles együttes több rekordját is. Angliában egy akkor még ismeretlen fiatal zenész, Elton John volt a csapat előzenekara, aki késöbb Michael jóbarátja lett.

 
 
 
 
 

The Jacksons
Megannyi siker után a 70-es évek közepén úgy tűnt, hogy a Jacksonok más sikeres csapathoz hasonlóan a feledés homályába merülnek. Ám ekkor jött a nagy váltás: átigazoltak az Epichez, valamint nevet váltottak. Ők lettek a "The Jacksons". Ettől kezdve már Jackie is a fiúkkal tartott, ellenben Jermaine maradt a Motownnál és elvette a cég vezetőjének, Berry Gordynak a lányát. Az akkor még kis kiadónak számító Epicnél mindenben a fiúk kedvére tettek, nagyobb volt a művészi szabadságuk és természetesen a gázsijuk is.

A The Jacksons több sikeres lemezt is kiadott és nem csak sikerült elérni korábbi sikereiket, hanem meg is fejelték azokat. Az igazi aduászt koncertjeik jelentették, amelyeken élőben is bizonyíthatták tehetségüket. Ezekre hosszú időn keresztül volt lehetőségül saját varieté műsorukban, ami "The Jacksons Show" címen futott a 70-es években.

Michael ebben az időben hihetetlen változásokon ment keresztül. Nemhogy nem foglalkozott az akkoriban a zenészek között általánosnak számító kábítószerezéssel, de tartva magát vallásához alkoholt sem fogyaztott és vegetáriánus lett. Ettől teljesen lefogyott, arcvonásai megváltoztak. Hátrahagyva az afrofrizurát rövidre vágatta a haját és egy új stílus megteremtésébe kezdett.

 
 
 
 
 

Thriller
Már 1971-ben megjelent Michael első szólólemeze, amelyet ugyan a Motownnál készítettek el, a többi fiú mégsem vett részt a munkában. Miután a "Ben" című album Golden Globe díjat kapott egyértelművé vált, hogy Michael Jackson egyedül is meg tudja állni a helyét, nincs szüksége senki másra. A nagyobb sikerekre azonban még várni kellett.

A testvérektől való elszakadás 1978-ban kezdődött, amikor Michael filmet forgatott "The Wiz" címmel. Majd 1979-ben megjelent az "Off The Wall" című szóló nagylemeze, amely minden idők legsikeresebb fekete albuma lett. A sikerben nagy része volt a zenészlegenda Quincy Jonesnak, aki késobb több produkcióban segédkezett Michaelnek.

21 évesen Michael Jackson a világ legsikeresebb fekete eloadójává vált. Hogyan tovább? Először is menedzsert váltott, apja már nem tudta megfelelően ellátni ezt a feladatot. 1980-ban turnéra indult testvéreivel, amely hatalmas sikert aratott. 1982-ben dalt írt Diana Rossnak, lemezt készített Steven Spielberg "E.T." című filmjéhez, majd 1982. december 1-én boltokba került a régóta várt "Thriller" című album.

Mindenki elött ismertek a Thriller aratta sikerek. Michael teljesítménye ezentúl csak szuperlatívuszokban volt mérhető, az egész szakma fejet hajtott tehetsége elött. A lemez sikerének titkai között említik azt, hogy Michael összeállt egy duettra Paul McCartneyvel, akinek segítségével a fehér közönséget is sikerült megszólítani, valamint, hogy Michael és az Epic közös ötleteként a dalokat forradalmian új módszerrel jelentették meg: az egyik még le sem került a listákról, a másik máris ott volt, s így a kettő egymást támogatta.

A Thriller mára már 104 millió eladott darabbal büszkélkedhet, ezzel minden idők legtöbb példányban elkelt zenei anyagává vált. A dalokhoz készült videóklipek új stílust teremtettek, az embereket pedig teljesen lenyűgözték. Ezeket eredetileg a kiadó ellenezte a nagy költségvetésük miatt, késobb maga a sztár ragaszkodott hozzájuk és a saját zsebéből fizette ki a költségeket. Michael bezsebelt minden létező díjat, elért minden elképzelhető magasságba. A szakma értetlenül állt a jelenség elött, nem tudták pontosan megmagyarázni a siker titkát.

Időközben Michael egyre visszavonultabban élt, ritkán mutatkozott a nyílvánosság elött, akkor is csak testőrök gyűrűjében, interjút egyáltalán nem adott. Különösnek tűnő szokásaival, külsejének változásával a sajtó minden más sztárnál többet foglalkozott. Magánéletébe azonban továbbra sem volt könnyü betekinteni.

1984-ben Michael kitüntetést kapott Ronald Reagentől. Ugyanebben az évben új albumot jelentetett meg testvéreivel, világ körüli turnéra indult velük, majd hozzákezdett, hogy kicsit átformálja a zeneipart. Persze csak miután kiheverte annak a Pepsi reklámnak a forgatását, amelynek során komoly égési sérüléseket szenvedett el a fején.

1985-ben Lionel Ritchivel közösen megírta a "We Are The World" című dalt, amelyet a kor legnagyobb popsztárjaival együtt énekeltek lemezre egyetlen éjszaka alatt. A bevételeket afrikai országok megsegítésére használták fel. Ugyanebben az évben Michael megvásárolta az "ATV Music Publishing"-et, amely többek között a legtöbb Beatles dal szerzői jogtulajdonát tartalmazza. Emiatt a szakma egyenesen felhördült, sőt az évtized üzletének nevezték a majdnem 50 milliós felvásárlást.

 
 
 
 
 

Bad
1986-ban Jackson a stúdiókba vonult, hogy elkészítse új albumát. Közben újabb hírrel nyűgözte le a reklámipart: 15 millió dolláros exklúzív szerződést kötött a Pepsivel, valamint a Pepsi lett Michael első szóló turnéjának szponzora is. Az új album "Bad" néven 1987-ben került a boltokba, és hatalmas sikert aratott. A legtöbb "number one" szám erről az albumról került ki, az előrendelésekkel egyenesen a "Guiness Rekordok Könyvébe" került a lemez. Michaelt ebben az időben kezdték el úgy emlegetni, mint a "Pop Királyát".

Michael 1988-ban végre kiadta önéletrajzi írását "Moonwalk" címen Jacqueline Kennedy segítséégével, majd egy filmet is megjelentetett "Moonwalker" címmel, amely parádés módon ötvözte magában a zene, a tánc, valamint a valóság és a fantasztikum minden elemét. Ezt a filmet megelőzte egy csak a Disney parkokban vetített film, az "EO kapitány", amelyben Michael nemcsak szerepelt, hanem dalokat is írt. A filmben közreműködött George Lucas, Francis Ford Coppola és Angelica Houston is.

Mindeközben Jackson hatalmas összegeket költött jótékonykodásra, hol egy csekkett adott át Diana hercegnőnek, hol pedig egy egész koncert bevételét ajánlotta fel gyermekkórházaknak.

A 80-as évek végén Michael leginkább a koncertezéssel volt elfoglalva, világkörüli turnéja közel 2 éven keresztül tartott. Emellett elkezdte felépíteni saját kis birodalmát Kaliforniában, amelyet "Neverland Valley Ranch"-re keresztelt. Gyakran mutatkozott díjátadókon és különböző társadalmi eseményeken. A 90-es évek elejére megnőtt az üzleti élet iránti érdeklődése. Saját parfümöt, plüss állatokat dobott piacra, majd több saját céget is útjára indított.

 
 
 
 
 

Dangerous
1991-ben jelent meg a "Dangerous" album, amelynek az a nehéz szerep jutott, hogy felülmúlja a korábbi évek sikereit. Michael a 80-as évek végén sem unatkozott, hiszen könyve bestseller lett, kitüntetést kapott Bush elnöktől, illetve megépítette saját szórakoztatóparkját, amely neverlandi birtokán működött. Időközben menedzsert váltott, s Michael igyekezett minden ügyét a saját kezébe venni.

Az új albumhoz készült klipek minden sikert felülmúltak. Az MTV díjat nevezett el Michael Jacksonról, hogy kifejezzék tiszteletüket a művész elött. Időközben se szeri, se száma nem volt az életműdíjaknak, kitüntetéseknek. 1992-ben Michael életre hívta a "Heal The World" alapítványt, amely a működése alatti években több millió dollárral támogatta az arra rászoruló gyermekeket a Föld minden pontján. Michael még ez évben koncertkörútra indult, ami az egész világot felrázta.

A "Black or White" című videóklip hatalmas sikert aratott és új korszakot nyitott a morphine eljárással (képek egymásba olvasztása). A "Remember The Time"-ban olyan sztárok szerepeltek, mint Eddie Murphy, Imane és Michael Johnson. Hogy a kosarasoknál maradjunk: Michael másik klipjében, a "Jam"-ben Michael Jordannal, a kosárlabda legnagyobb sztárjával forgatott.

1993-ban Jackson minden figyelmét a TV kötötte le. Élő interjút adott Oprah Winfreynek birtokáról, amely az ABC TV legnagyobb sikere lett, valamint a 4. legnézettebb műsor Amerikában. A Super Bowl félidejében tartott előadása pedig egyenesen a legnézettebb műsor lett az amerikai televíziózás történetében.

Ugyanebben az évben szörnyű vádak érték Michaelt. Egy 13 éves fiú azt állította, hogy a sztár szexuálisan zaklatta őt. Michael mindvégig hangoztatta ártatlanságát, azonban miután a sajtó meghurcolta őt nem látta értelmét tovább harcolni. Idegösszeomlást kapott, majd Londonban drog függőség miatt kezelték. Visszatérve az Egyesült Államokba arra utasított ügyvédeit, hogy minél hamarabb vessenek véget a botránynak.

1993-ban Michael, ha tehette inkább nem mutatkozott. Többek között Elton John rejtegette őt a házában a vérszomjas sajtó elöl. Ezután következett néhány exklúzív interjú, majd Michael nekilátott következő albumának elkészítéséhez, amelyben dühét, elkeseredettségét szerette volna kiadni. Saját lemezcéget alapított "MJJ Music" néven, amely a Sony-n belül működik. Ezen keresztül már teljes egészében ő látja el a produceri feladatokat a következő nagylemezén.

1994-ben Michael mindenki meglepetésére házasságot kötött Elvis Presley lányával, Lisa Presleyvel. Nászutasokként első útjuk Budapestre vezetett, ahol pár kellemes napot töltöttek el. A házasság 1.5 évig tartott, a felek viszont barátokként váltak el egymástól.
Az évek folyamán jó barátság alakult ki Jackson és Bill Clinton között, Michael a 90-es években kétszer is kampányolt a politukus mellett.

 
 
 
 
 

HIStory
Az új album 1995-ben jelent meg "HIStory" címen, amikorra már a kedélyek is csitulni látszottak. Dupla albumról volt szó, amelyen 15 újrakevert "number one sláger", valamint 15 vadonatúj dal volt hallható. A lemez nagy sikernek örvendett az egész világon, Michael pedig koncertkörútra indult. A két részes turné újabb rekordokat döntött, s végre Magyarországon is élvezhettük ennek a zseniális művésznek az előadását.

A HIStory albumon hallható "Scream" című számban Michael duettet énekelt hugával Janettel. A "You Are Not Alone" videójában Lisával szerepelt együtt, 1996-ban, pedig unokaöccseivel állt össze egy dal erejéig.

1997-ben jelent meg a "Ghosts" című zenés film, amelyet mindenképpen Michael táncos előadásainak legjobbjai között kell számontartani. Az elképesztően dinamikus, látványos táncjelenetek mellett fantasztikus trükkök is láthatók a filmben. A speciális effektusokért az Oscar díjas Stan Winston volt a felelős, míg a történetet Michael és Stephen King írta.

Majdnem a filmmel egy időben jelent meg a "Blood On The Dance Floor" című remix album, amely 5 vadonatúj számot és 8 újrakevert dalt tartalmazott. Michael, aki eddig nem kifejezetten szerette a remixeket, most a szakma legjobbjaira bízta a munkát., elkészítve minden idők legtöbb példányban elkelt remix albumát.

1999-ben jótékonysági koncertet szervezett "Michael Jackson és Barátai" néven, amelynek révén több millió dollárral támogattak 3 szervezetet.

Michael magánélete is rendeződni látszott, 1996-ban házasságot kötött korábbi ápolónojével Debbie Rowe-val, akitől két gyermeke született, Michael és Paris. A pár azóta különvált, mégis barátokként tekintenek egymásra.
Michaelre a szakmabeliek úgy tekintenek, mint élő legendára. Nem találunk olyan együttest, olyan előadót, amelyre ne lett volna hatással ez a zseniális ember. Emberbarát tevékenységét Michael a 2001-ben indított "Heal The Kids" nevű alapítványával koronázta meg.
Michael a 90-es évek végén komoly beruházásokba kezdett többek között Don Barden milliárdossal és a szaudi Herceggel, vidámparkokat szerettek volna építeni Lengyelországtól kezdve Dél-Afrikáig.

 
 
 
 
 

Invincible
Az új évezred több szempontból is rosszul kezdődik Michael Jackson számára. Le kell mondania a Milleniumra tervezett 2 koncertjét, mivel a hatóságok nem engedték felszállni repülőgépét. A sajtó továbbra is rengeteget foglalkozik vele, sajnos továbbra is meglehetősen negatív hangnemben.
2001-ben megjelent új nagylemeze, az "Invincible" nem éri el a várt sikereket, mivel Jackson kiadója, a "Sony Music Entertainment" szabotálja az album promóciáját. Ez késöbb ellenakcióra serkenti a Pop Királyát, aki 2002. júliusában rasszistának nevezi a cég vezetőjét.

Miután rendeződni látszik kapcsolata a Sonyval, magánéletében keletkeznek problémák. 2002 végén pert indítanak ellene a két elmaradt koncert miatt, amiben 5.4 millió dollár megfizetésére kötelezik, majd azzal vádolják meg, hogy egy berlini hotel ablakából majdnem kiejtette harmadik gyermekét, Prince Michael II-t. Holott valójában a sztár biztosan fogta a gyereket karjaiban.

2003. a fordulat éve. Februárban bemutatják a "Living With Michael Jackson" című dokumentumfilmet, amelynek hatására újabb botrány kerekedik Jackson körül, a sajtó felmelegíti a 93-as esetet.
Ezzel egy időben a sztár komoly változásokra szánja el magát, lecseréli embereit, új szóvívőt alkalmaz, aki folyamatosan megcáfolja a pletykákat. Elkészül a "Take 2: The Footage You Were Never Meant To See" című dokumentumfilm, amely visszavágó a "Living With Michael Jackson"-ra a Jackson csapat részéről. Késöbb bemutatják a "Michael Jackson's Private Home Movies"-t, amelynek szintén nem titkolt célja a Pop Királyáról kialakult kép javítása.

Az év elején felhalmozódó perekből nyárra csak kettő marad, valamint Jackson ügyesen megússza, hogy le kelljen bontania pár épületet otthonában. A sztár lemezeladásai megugranak, júniusban haza látogat, júliusban partyt szerveznek Joe-nak otthonában, augusztusban, pedig együtt ünnepli születésnapját a rajongókkal. Szeptemberben jótékonysági partyt tart Neverlanden, ahol többek között Mike Tyson és Ashanti is megjelenik. Emberei megegyeznek a Sonyval, aminek következményeként Jackson két válogatás album kiadása után elhagyja a kiadót.

Amikor már minden kezdett jobbra fordulni, 2003. november 18-án újabb vádaskodásokat indítanak ellene egy akkor 12 éves fiú állitólagos szexuális zaklatása miatt. Jacksont bilincsbe verve szállítják be a sheriff irodájába, ahonnan 3 millió dolláros óvadékkal szabadulva várja a 2005. január 31-én kezdődő perét. Az addig eltelt időben a sajtó teljesen tönkretette a sztárt, hazugságokat állítva róla. Amikor azonban elkezdődött a per, és megjelentek az első tények, az ügy megitélése teljes fordulatot vett, majd minden vádpontban felmentették Michaelt.

 
 
 
 
 

Új élet...
2005. június 13-án minden vádpontban felmentik Michael Jacksont az ellene indított gyermekmolesztálási perben. A sztár szabad emberként, de teljesen megtörve hagyja el a bíróság épületét családja, ügyvédei és testőrei kíséretében. Innen azonnal otthonába hajtat, ahol orvosi kezelésnek vetik alá. Néhány nappal késöbb gyerekeivel elhagyja az Egyesült Államokat.

Először Bahrainbe utazik, ahol közel 1 évet tölt el leginkább pihenéssel és szórakozással. Ez idő alatt ellátogatott Dubaiba és Omanba is, ahol hivatalosan nem megerősített információk szerint különböző befektetéseket tervez. Ügyvédei mindeközben megegyeznek hitelezőivel az évek alatt felhalmozott kölcsönei törlesztéséről, stabilizálják anyagi helyzetét. Megkezdődik a többi ellene indított per felgöngyölítése is, valamint megegyezés születik Jackson és a Sony között. Az időközben általános menedzserré vált Raymone Bain új céget alapít, amely a Pop Király ügyeit hivatott kezelni.

Első alkalommal 2005. októberében Londonban mutatkozik a nyílvánosság előtt, ahol új jótékonysági dalához vett fel részeket. Késöbb Németországba utazik, 2006. júniusában pedig díjat vesz át az MTV-től Japánban. Majd közleményben tudatja, hogy új kiadót alapított "2SeasRecords" néven és 2007-ben új szóló albummal jelentkezik. A tavalyi év végén mindenkit meglepve visszatér Amerikába, ahol először részt vesz mestere, James Brown temetésén, majd Las Vegasba utazik, hogy előkészítse új showját.

Michael lemezeladásai megnőttek, készül az új album és fellépés, dalait újra játszák a rádiók és TV-k, javul a sajtója. Michael Jackson kapott egy új esélyt egy jobb életre...